24 februari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen pluggade jag ett par timmar innan jag drog till gymmet - körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! Sen blev de hem för att duscha. Sen kom tachone hit :) vi åt lax med ajvar, kollade "deepwater horisont" med fruktsallad (y) mys!


Förändringprocessen på Kuba

De flesta har nog fått höra att man ska "åka till Kuba innan det är försent" av någon vän eller kanske något resebolag. I dagstidningarna kan vi läsa artiklar om denna spännande ö som utvecklingsmässigt stått stilla i över 50 år, men som nu börjar förändras. En anledning till att landet stått still så pass länge är USAs blockad mot Kuba som helt enkelt omöjliggjort eller gjort landets inköp betydligt dyrare, men det handlar lika mycket om den statliga kontrollen över landets import och export. Det är svårt att undgå att Kuba sedan länge har problem framförallt med ekonomin och produktiviteten. Det gör inte heller Kubas ledning, utan redan år 2005 gjorde Fidel Castro ett uttalande om att "ingen har lyckats förstöra vår revolution, men vi själva kan göra det”, då syftande han på den låga produktiviteten, korruption och svarthandel. Det har redan skett många förändringar, men Kuba står fortfarande inför stora problem och utmaningar.

Förändringarna handlar i grunden om att öka produktiviteten och den statliga sektorns intäkter, samtidigt som man skär ner på utgifterna. På så sätt kan man behålla den sociala välfärdens kvalité och utbredning, samtidigt som den materiella standarden höjs för kubanerna. För detta har eller kommer en rad åtgärder att genomföras. Den kanske mest omtalade är nedskärningen av statligt anställda med 500.000. Tanken är att de ska kunna bli egenanställda istället. Detta är inget nytt på Kuba, men under specialperioden blev det enligt lag tillåtet i fler branscher som t.ex. inom restaurang eller bygg. Antalet egenanställde ökade långsamt eftersom det fanns mycket restriktioner kring anställningsformen. Detta gjorde att man var tvungen att utöka dessa anställningsformer.

Det förslag som väckte starkast reaktioner var det som handlade om ransoneringskortet som har garanterat varje kuban de nödvändigaste livsmedlen i stort sett gratis. Systemet har varit nödvändigt för att folket ska kunna leva på sina låga löner, men detta har också skapat problem. Ransoneringssystemet fungerar så att alla får lika mycket, oavsett behov. Innan gratistobaken togs bort år 2010 fick t.ex. alla kubaner cigaretter via ransoneringskortet. Ransoneringskortet har även gjort de möjligt för en del kubaner att inte arbeta, vilket är orimligt i en situation då produktiviteten måste höjas. Dessutom ger detta upphov till svarthandel och korruption. Ytterligare en förändring är att det ska bli lättare för kubaner att sälja och byta sin bostad och bil, vilket har varit i stort sett omöjligt tidigare. För att reglera detta införs en beskattning på vinsten vid försäljning.

Kuba, som är ett jordbruksland, importerar ungefär 70% av landets livsmedel och matimporten kostar landet mer än en miljard dollar om året. Detta är en orimlig situation och för att komma tillrätta med den låga livsmedelsproduktionen har jordbruksmark som inte används börjat arrenderas ut till privata brukare som sedan säljer livsmedel till staten. Förändringen har inneburit en ökning av livsmedelsproduktionen, även om det fortfarande finns stora problem.

I motsats till vad många utanför Kuba tror finns en kritisk samhällsdebatt i landet. Faktiskt utvecklas debatten för varje dag och det symboliseras av Kubas president Raul Castro som blivit den främste kritikern av brister, motsägelser, avvikelser och orättvisor i det kubanska samhället. Det är lätt att se kubanerna som "offer" under det kommunistiska styret och jag anser att andra länder lägger sig i för mycket. Jag tror att förändring är nödvändigt, men att Kuba måste hitta sitt eget sätt utan påtryckningar från andra länder, främst USA. Det finns många kubaner som inte gör mer än konstaterar fakta med en lätt axelryckning. Vad vill egentligen kubanerna? Samhällsdebattören och forskaren Rafael Hernandez sammanfattade detta i sex punkter utifrån sitt eget tänkande: mer marknad, ekonomisk reform, bantad stat, en rättsstat med lag och ordning och deltagande demokrati i praktiken. Och vem skulle inte vilja detta? Men detta är ingen önskedröm, utan mål som har och håller på att omsättas i praktiken. I dagsläget styr den äldre generationen landet och det är svårt för de yngre att få betydelsefulla poster i landets regim. Det är främst de unga som vill ha stora förändringar. Jag tror att det handlar mycket om att de inte levt under de svåraste tiderna och därmed inte sett revolutionens landvinningar på samma sätt som de äldre.

Kuba har en spännande historia, kultur och samhällsliv. Jag är tacksam över att jag fått sätta mig in djupare i detta och lärt mig så mycket. Det ska bli intressant att se landet med egna ögon.


23 februari

började dagen hos sjukgymnasten runt nio. sen blev de hem för att försöka plugga lite. sen drog jag till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! sen blev de jobb 14.30 - 21.15 i kista. efter jobbet blev de hem för filmkväll med lite gott!

22 februari

vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till gymmet - körde 30min crosstrainer + armar/ygg! sen blev de jobb 13.30 - 19.15 i sture. efter jobbet blev de hem för att äta god mat framför "bonusfamiljen"!


21 februari

Började dagen hos sjukgymnasten vid nio. Sen hämtade jag tachone :) vi passade på att handla påvägen. Sen drog vi till mig, åt frukost, kollade "innan vi dör", gjorde kyckling med klyftpotatis osv. Mys!


20 februari

Vakande rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) Hann även städa lite innan det var dags att skjutsa mormor till & från frisören :) sen drog jag till gymmet - körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! Sen blev de hem för att äta god mat (y) nu blire plugg!

såå nöjd att jag drog ut & sprang i solen igår :))


19 februari

Min födelsedag! Började dagen med finsång, kaffe & god frukost (y) sen uträttade jag ett par ärenden, passade även på att sola (y) när jag kom hem drog jag ut & sprang - blev ner till lövsta + en promenad tillbaka! 

 
Runt tre kom mormor, pappa, Elisabeth, therese, dia & barnen hit :) vi firade mig med persiskt, cheesecake, pressenter osv. Mys! När gästerna gått kollade vi valkyrien med varma chips & tryffeldipp, jag gillar egentligen inte chips så mycket, men dethär var gott!

 

18 februari

Jobbade 9.45 - 16.30 i kista. Sen drog jag till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! Sen blev de hem för att äta pizza (y) sen skjutsade jag & jocke Robin tillbaka till livgardet :) resten av kvällen spenderades framför mello med lite gott!


17 februari

Jobbade 9.45 - 16 i gallerian. Sen drog jag till gymmet - körde 30min crosstrainer + armar/rygg! Sen blev de hem där en anki väntade. Vi åt falafel (y) sen kom tachone hit :) vi kollade "innan vi dör" med lite gott!


Kubas problem och utmaningar

Många texter och filmer om Kuba lyfter fram det positiva med landet, dess historia och revolutionens landvinningar men det är svårt att undgå att Kuba fortfarande står inför stora problem och utmaningar. Ofta känns de lite "tillgjorda", nästan som reklam för Kuba genom att få det att låta som att landet är i perfekt ordning och att de inte har några problem alls förutom en viss fattigdom. Det är inte heller ovanligt förekommande i texterna att detta inte skulle ha existerat om det inte vore för USAs blockadpolitik. Även om mycket blivit bättre och landet klarat sig på egen hand genom många kriser och katastrofer, samtidigt som de funnits på plats i många andra länder för att hjälpa till får vi inte glömma att landet är under utveckling. Folket upplever fortfarande svårigheter och problem som exempelvis byråkrati, korruption, maktmissbruk, orättvisor och bristande öppenhet. Detta är såklart inget unikt för just Kuba, utan återfinns i de flesta andra länder. Däremot har detta inneburit ett växande problem för Kuba som man talat mycket mer öppet om under de senaste åren. USAs blockad är dock bara en faktor till landets stora problem och utmaningar.

I och med Sovjetunionens och Östeuropas fall tappade Kuba 85% av sin export och nästan lika mycket av importen. Landets BNP sjönk kraftigt 1990 - 1994 och landade på totalt 40%. I och med detta uppstod speciella bristsjukdomar eftersom det inte fanns tillräckligt med mat eller att den mat som fanns var för dyr. Bristen på olja och drivmedel gjorde att man under långa perioder saknade elektricitet och kollektivtrafiken stod i princip stilla. Resan till arbetet kunde ta flera timmar och när arbetaren väl kom dit fanns det inget jobb att utföra på grund av bristen av råvaror eller kanske strömavbrott. Den kubanska pesons värde sjönk i förhållande till den amerikanska dollarn och lönen räckte inte längre till att köpa nödvändigheter för ett drägligt liv. Den ekonomiska krisen tvingade Kuba in i kapitalistiska värdegrunder. För att lösa den akuta bristen på hårdvaluta storsatsade man på turism. Det blev lagligt att betala med dollar och man öppnade specialbutiker anpassade efter turisternas behov. Priserna på hotell och restauranger vände sig till utlänningar och anpassades snabbt efter dollarn och den konvertibla peson CUC. Även om turismen under många år hjälpte landet att vända den negativa trenden genom ett välbehövligt inflöde av hårdvaluta skapade den också stor ojämlikhet mellan kubaner som arbetade inom turistnäringen och därmed fick tillgång till hårdvalutan. Det gjorde att många kubaner kände sig som andra klassens medborgare i sitt egna land eftersom hotellen, restaurangerna och områdena som byggdes var ekonomiskt otillgängliga för dem. Prostitutionen smög sig tillbaka efter att ha varit nästintill obefintlig under 30 år. Även om den ekonomiska krisen är över Kuba fortfarande inte lyckats öka den inhemska produktionen så att kubanska peson blivit internationellt konvertibel (inväxlingsbar mot andra valutor). Det finns många kubaner som drömmer om att flytta utomlands så att det kan skicka hem pengar till sina familjer eller inte arbeta alls och istället leva på turisters tillgångar av hårdvaluta. Många högutbildade lämnar fortfarande landet för att arbeta utomlands med bättre lön och villkor. Även om man höjt lönerna kraftigt (i kubanska mått) går det inte att jämföra med specialistläkare i Sverige, ännu mindre högspecialistläkare. Men en större del väljer ändå att stanna trotts detta. Många som gett sig av kommer dessutom tillbaka för att bidra med gratis operationer.

Under det senaste decenniet har korruptionen varit ett växande problem som tagit allt större plats i den offentliga debatten. Ofta handlar det om stöld från arbetsplatser, skattefiffel, svartabörshandel och varuspekulation. Staten har under perioder haft stort överseende med denna vardagskorruption trotts att det kostat samhället stora summor pengar. I början av 2000-talet avslöjades det t.ex. att varannan liter bensin försvunnit på väg till de statliga bensinmackarna, att de 20.000 kor som fanns registrerade inte verkade finnas på riktigt utan verkade ha hamnat på tallriken på privata restauranger eller att drygt hälften av majsmjölet som staten köpt in gått upp i rök. Anledningen till att detta är inte enbart om människors illvilja mot staten, utan att många av de reformer som genomförts inte fått en ärlig chans att fungera helt legalt. Sedan 90-talet har man t.ex. kunnat driva privata restauranger, men alla nödvändiga varor har inte funnits i de vanliga affärerna, vilket har tvingat ägarna till den svarta marknaden. Ett annat exempel var att man gjorde det lagligt att driva privat byggnadsverksamhet, utan att först skapa byggvaruaffärer som haft tillräckligt med material. Det är först nu på senare tid man via de nya reformerna har skapat dessa förutsättningar för egenföretagare och därmed gjort det möjligt att inte bryta mot lagen. Däremot vet man inte än om detta gett någon effekt eller om folk kanske fortsätter att handla på svarta marknaden på grund av de lägre priserna.

Generellt fanns det mer pengar i städerna och staten satsade i smyg mer pengar där eftersom det inte var någon större idé att skicka varor ut till landsbygden då de ändå försvann på vägen. Då Kuba alltid haft en tydlig socialistisk värdegrund skapade denna nyhet missnöje och minskat förtroende för politiska ledare. Många, framförallt unga sökte sig till städerna för att finna lyckan, men möttes av missnöje även där. Livet var tufft utan pengar, tak över huvudet och mat. Hygienen försämrades vilket gjorde det lättare för sjukdomar att spridas. HIV och AIDS spreds på ön och de drabbade hamnade på sjukhus. Eftersom sjukvården är gratis på Kuba spreds rykten om att sjukhusen var som hotell där man fick eget rum, flera måltider om dagen och kunde dessutom ägna sig åt sina intressen som t.ex. konst och musik. Många ungdomar tog till desperata metoder och smittades medvetet av HIV via smutsiga kanyler eller oskyddat samlag i hopp om högre levnadsstandard på dessa "hotell". Problemet var att man inte visste så mycket om konsekvenserna och hur allvarlig sjukdomen var. Många dog unga.

Det är inte svårt att förstå att många tröttnar och lämnar landet, snarare att de flesta ändå väljer att stanna. Det är någonting unikt med det socialistiska Kuba. Den starka medborgarkänslan har räddat systemet. Visst har de det svårt, men ingenting är omöjligt. Många stannar på grund av att de åtminstone har ett hem och ett jobb, det är ingen självklarhet i andra länder. Jag anser också att det handlar mycket om att man stått ut med så mycket. Även att socialismen är så stark att många tänker "hur skulle jag klara mig i ett kapitalistiskt samhälle?". Det är en sak att leva under ekonomisk "kris" i ett socialistiskt samhälle där allt drivs av värderingar, moral och folkets välmående. Men att inte ha pengar under ett kapitalistiskt vore för många omöjligt. Detta är nog vanligare hos äldre, kanske för att de har varit med och svåra tider förut och uppenbart gynnats av revolutionen. Eller att de är rädda för förändring. Många unga kubaner vill nog dessutom gå i sina föräldrars fotspår eller göra det dom inte gjorde genom att göra en egen "revolution" mot det gamla. Vad jag förstått det som är det framförallt unga kubaner som är ute efter en förändring. Många skulle till och med kunna tänka sig detta genom mer inflytande från USA vilket är otänkbart för många äldre. Någonting är absolut på gång att ändras och jag anser att en förändring är nödvändig. Frågan är bara hur man ska gå tillväga. För att folk ska stanna eller för att de kubaner som tidigare lämnat ska komma tillbaka för att hälsa på eller bosätta sig på Kuba krävs framförallt en stadigare ekonomi och peso.

Fidel Castro har alltid haft en stor betydelse, speciellt under svåra tider. Många ser honom som den enda möjligheten till förändring och social fred, medan andra anser att han är själva hindret för detta. Jag undrar hur hans död påverkat och kommer påverka denna debatt?


16 februari

Började dagen med sjukgymnast vid nio. Sen drog jag till simhallen - körde nån timme & bastade, skönt! Hann hem för att fixa lite saker innan det var dags för jobb 15 - 19.15 i Sture. Efter jobbet blev de hem för att äta tacos (y)


15 februari

Jobbade 9.45 - 16 i kista. Sen drog jag till gymmet - körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! Sen blev de hem för att äta god mat (y) 


14 februari

Jobbade 9.45 - 16 i gallerian. Sen drog jag till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! Sen blev de hem för att hamburgare igen (y) resten av kvällen bestod av plugg.


13 februari

Jobbade 9.45 - 16 i kista. Sen drog jag till gymmet - körde 30min crosstrainer + armar/rygg! Sen blev de hem för att äta hemmagjorda hamburgare framför "bonusfamiljen".


12 februari

vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till gymmet - körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! sen blev de jobb 12 - 17.30 i sture & gallerian. efter jobbet blev de hem för att äta pasta vongole. sen hann jag plugga lite innan vi kollade "valkyrien" med lite gott!


11 februari

vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) hann även plugga lite innan de var dags för jobb 12 - 17.30 i sture & gallerian. efter jobbet hämtade jag tachone :) vi drog till mig, åt lax med ajvar (y) sen kollade vi "jordskott" med popcorn osv.


10 februari

började dagen på kubas ambassad för att fixa visum, vilket gick bra.. sen drog jag till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! sen blev de jobb 14.45 - 21.15 i kista. efter jobbet hämtade tachone mig :) vi drog till mig, kollade "innan vi dör" med fruktsallad & glass (y)


9 februari

vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till gymmet - körde 30min crosstrainer + armar/rygg! sen blev de jobb 14.45 - 21.15 i kista.

Kubas landvinningar

Efter revolutionens seger år 1959 var det mycket som kom att förändras i Kuba, både inom landet och internationellt. Den första satsningen var en massiv kampanj mot analfabetism av den egna befolkningen, men år 1961 öppnades även skolorna för utländska studenter. Utbildningen var helt kostnadsfri och av mycket god kvalitet. Även om det mesta sker inom landet har man även skickat lärare till andra länder. Nästa stora satsning var utbildning av läkare och därmed hälsovården. Förutom läkarutbildningen har även Kuba bidragit med läkarbistånd och efter 1960 har landet bidragit med över 100.000 biståndsarbetare inom hälsofaktorn. De har varit med och arbetat mot olika sjukdomar, som malaria i Afrika. Kuba har även varit med i olika kampanjer mot HIV/AIDS.

I och med blockaden stoppades all import av läkemedel till landet. Man fick istället forska och framställa läkemedel på egen hand. Till en början gick mycket tillbaka till de naturliga och växtbaserade alternativen. Idag exporterar Kuba stora mängder läkemedel till andra länder. Både utav egen forskning, men även piratkopior av kända läkemedel som de sedan kan sälja som ett billigare alternativ till företagen och konsumenten. Blockaden tog även tillbaka Kuba ett steg vad gällande miljötänket. Man var tvungen att hitta andra sätt att t.ex. odla på och det som fanns var naturliga bekämpningsmedel och djur. Även elektricitet var det ont om, så man fick lära sig att spara in. Man bytte t.ex. hela Havannas glödlampor till lågenergilampor.

När man talar om Kubas landvinningar är de största just utbildning, hälsovård, miljötänk man talar om, men internationell solidaritet och bistånd är också en stor del även om det sistnämnda får många att undra hur det gynnar Kuba. Revolutionen har satt många spår i landet och befolkningen. De har fått lära sig att klara sig själva och hitta på nya lösningar. Som jag tidigare nämnt finns det lika många politiska åsikter på Kuba som kubaner. Det enda de vet är att de inte vill styras av USA. Detta har gjort folket otroligt starkt och även hjälpsamma. Bara ett par år efter revolutionen, trots oroligheter och ständigt hot från grannen i norr (USA) var Kuba snabba med att skicka ut hjälp till andra länder. Detta pågår fortfarande, som Fidel Castro uttryckte sig var detta var en självklarhet som kommer att fortsätta framöver. Jag anser att detta har skapat engagemang, drivit folket och gjort de solidariska.

Jag har valt att inrikta mig lite mer på just engagemanget kring internationell solidaritet och bistånd eftersom jag finner det intressant att ett land som Kuba, som haft det väldigt tufft ekonomiskt och som fortfarande med hot från grannen í norr (USA) har gjort och gör så stora insatser för andra länder utan att kräva någonting tillbaka. Förutom att de utländska studenter som utbildat sig på Kuba ska resa tillbaka till sina hemländer för att arbeta där.

Jag anser att just detta engagemang från folket är landets största vinning. Vi har mycket att lära av ett land som Kuba inom detta, men även inom utbildning och hälsovård. Jag tror på mindre klasser med färre elever så att alla kan den hjälp de behöver. Inom sjukvården skulle vi kunna arbeta mycket mer förebyggande. I skolan skulle man kunna satsa mycket mer på idrott och aktiviteter då flera studier visat på att vi är ett av världens mest stillasittande folk. Jag anser även att vi har mycket att ta efter vad gäller solidaritet och bistånd. Här i Sverige som är ett av världens rikaste och mest välfungerande länder diskuteras det mycket om vi ska och har råd att hjälpa andra, mer utsatta människor. Detta är ingen självklarhet och det finns många olika åsikter. Dels har landet varit tvungna att hitta nya hållbara lösningar. Men jag tror även att de handlar mycket om folkets moral. Också att om man inte har så mycket, desto mer villig är man att ge och hjälpa andra som exempelvis USA, som har väldigt stora klasskillnader. De rika har väldigt mycket pengar och makt, medans andra lever i extrem fattigdom. Det är fortfarande otroliga rasskillnader mellan svarta/vita och även ”latinos” som vi inte minst sett genom Donald Trumps uttalanden om muren mot Mexiko. Jag tror en stor anledning till den extrema skillnaden mellan det socialistiska Kuba och det kapitalistiska?? USA är att många amerikanare tänker precis tvärtom p.g.a. att det är så rädda för kommunismen.


8 februari

Vakande rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen pluggade jag ett par timmar innan jag drog till gymmet - körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! Sen blev de hem för att fixa lite saker. Sen kom tachone hit :) vi åt persiskt, kollade "innan vi dör" med popcorn & så.


7 februari

Jobbade 9.45 - 16 i sollentuna. Sen drog jag till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! Sen blev de hem för att äta kycklingtacos (y) resten av kvällen spenderades framför en film med lite gott!


6 februari

Började med sjukgymnast vid åtta. Sen drog jag till gymmet - körde 30min crosstrainer + armar/rygg! Sen blev de hem för att fixa lite saker innan det var dags för jobb 14.45 - 21.15 i kista. 


5 februari

Vaknade rätt tidigt, sen bestämde vi oss för att äta hotellfrukost på elite (y) satt där ett bra tag, sen fixade vi lite grejer innan vi åkte hem igen. När vi kom hem pluggade jag ett par timmar. Sen var det dags för 16-rätters, grill & baklava på underbar, så gott! Efter maten blev de hem för att kolla "varkyrien".


4 februari

Vakande tidigt för att åka mot gävle :) stannade lite påvägen. När vi kom fram kollade vi runt lite, fikade på lido & så. Fick även med mig en tröja (och två klänningar jag ska få i pressent..) lite senare åt vi sushi/mongolian bbq (y) sen blev de hem för mellomys!


3 februari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till gymmet - körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! Sen blev de jobb 14.30 - 20.15 i gallerian. Efter jobbet blev de hem för att äta fruktsallad framför en film!


2 februari

Började med sjukgymnast vid tio. Sen drog jag till simhallen - körde nån timme & bastade i vanlig ordning, så skönt! Sen blev de hem för att plugga lite innan tachone kom hit :) vi åt lax med ajvar (y) sen var det dags för "raw comedy" i sumpan, vilket var kul! Nästan bara nya ansikten..


1 februari

Vakande rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) Hann även plugga nån timme innan jag drog till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! Sen blev de jobb 14 - 20.15 i sollentuna. efter jobbet hämtade Anthony mig :) vi skulle gått på bio, men drog till saray - dit hans kompisar kom :) vi rökte vattenpipa, pratade & så.


31 januari

Började med sjukgymnast 9.30. Sen drog jag till gymmet - körde 30min crosstrainer + armar/rygg! Sen blev de jobb 13 - 19.15 i Sture. Efter jobbet blev de hem för att äta god mat framför en film!


30 januari

Vakande rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till gymmet- körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! Sen blev de jobb 13 - 19.15 i Sture. Efter jobbet blev de hem för att äta god mat (y)


29 januari

Chillade hemma hela morgonen - drack kaffe & åt god frukost (y) sen blev de hem till Elisabeth för att kolla på hennes nya kök & så. Åkte även förbi netonnet påvägen dit för att köpa en ny data (y) sen blev de hem för att äta god mat framför en film!


Kuba och USA

Att Kuba och USA haft en spänd relation under de senaste 50 åren har varit svårt för någon att missa. Men hur invecklat det egentligen är hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Det finns ingen annan relation mellan två länder i världen som kan jämföras med den mellan Kuba och USA. Efter att ha läst veckans (och föregående veckas) textmaterial har jag fått en större inblick i detta komplicerade förhållande.

Ända sedan revolutionen år 1959 har ländernas relation varit spänd. Efter det misslyckade invasionsförsöket av Grisbukten trädde handelsembargot mot i kraft år 1962. Detta har gjort det förbjudet för amerikaner att resa in i Kuba, göra affärer med landet samt både importera och exportera gods. Detta handelsembargo har gjort Kuba till ett i stort sett totalt isolerat land som fått klara sig själv eller förlitat sig på Sovjetunionen. Detta embargo har pågått under 50 år, men när Barack Obama blev president i USA 2009 väcktes nytt hopp om ländernas relation och om ett mer öppet Kuba. Man kunde läsa om ländernas närmande i ett flertal tidningar och USA:s president Barak Obama uttalade sig på ett sätt som om restrestriktioner och ekonomiska sanktioner mot Kuba skulle upphävas, detta p.g.a. att ländernas relation måste normaliseras då den inte längre fungerade att upprätthålla den dåliga relationen och att man inte kan förlita sig på en konflikt som varat i över 50 år. Detta bestämdes mellan Barack Obama och Raul Castro, Kubas nuvarande ledare. Att Kuba varit så stängt och att landet tvingats stå på egna ben har gjort folket otroligt starkt. Av texterna framgår det att det finns ungefär lika många politiska åsikter som det finns människor på Kuba, men en sak är det enade om – de vill inte styras av USA. De har bevisat att de kan klara sig själva. År 2014 kunde de två nationerna slutligen börja komma överens och påbörja processen om att närma sig varandra på samma plan.

I början av 2017 vaknade världen upp till en chockerande nyhet – USA hade fått en ny president, Donald Trump. Hans vallöften och populistiska sätt måste ha tilltalat tillräckligt många amerikaner och efter bara ett par veckor har han fattat beslut som inte enbart påverkat USA, utan hela världen. Redan under valkampanjen hävdade han att han skulle se till att en mur byggdes mellan USA och Mexiko, på mexikanarnas bekostnad. Donald Trump har satt upp en blockad på amerikanska flygplatser som hindrat resenärer och flyktingar från muslimska länder. Här har han dock fått backa något efter protester världen över. Han vill även att skatten på handelsvaror från Mexiko ska bli större. Länderna har idag både starka diplomatiska och ekonomiska band. Jag kan inte låta bli att undra vart detta ska sluta med Donald Trump som USA:s president. Länderna som äntligen kommit överens om en ljusare framtid. Jag är rädd att hans ansvarslösa uttalanden och agerande kommer att skada dessa överenskommelser och ländernas relation ytterligare och därmed leda till ett ännu mer isolerat Kuba. Donald Trump var snabb att uttala sig efter Fidel Castros död genom att bekräfta det hot han framfört redan under valkampanjen – att riva upp avtalet med Kuba. Och samma vad gällande Mexiko. Detta kan leda till att Mexiko och USA:s relation blir minst lika spänd som mellan Kuba och USA.


RSS 2.0