Kubas historia - José Martí

José Martí föddes i Havanna, Kuba år 1853. José Martí var en politiker, journalist, filosof och poet. Han kom att kallas El Apostól. José växte upp i en enkel familj där familjeförsörjningen var viktigt. Fadern hade flyttat till Kuba för att tjänstgöra i den spanska armen där han snart blev utnämnd till sergeant. Modern kom från den spanska kolonin Tenerife och var dotter till en spansk löjtnant. José var mycket duktig i skolan och var studiemotiverad till en en bra utbildning. Även andra upptäckte hans begåvning och José kunde som nioåring börja i en privatskola. Eftersom han växte upp i Havanna satte upprorsstämningen mot det spanska kolonialväldet prägel på honom. Att hans föräldrar var spanjorer ”spelade ingen roll”. Hans politiska intresse och kärlek för sitt fosterland var större. José blev tidigt engagerad i kampen mot slaveriets grymheter, militärens brutalitet och för mänskliga rättigheter. Vid bara 16 års ålder döms han till straffarbete. Men det hårda arbetet gjorde honom svårt sjuk och efter sex månader förflyttades han till fängelseön Isla de Pinos. Kort därefter blir han utvisad till Spanien på livstid. Hans tid i fängelset gjorde att han bestämde sig för att bli en rebell. Han lovade sig själv att en dag återvända till Kuba och kämpa för landets självständighet.

I Spanien fortsätter han sitt studerande på bland annat Universitet i Madrid, han lyckades även få sina artiklar om Kubas självständighetskamp publicerade. På sidan om skriver han även teaterstycken och poesi. Han levde även upp till ryktet om att vara en kvinnokarl. Efter ett par år i känner han sig färdig med Spanien och lyckas, trots hans förbud att lämna landet ta sig med falska papper till Frankrike och därifrån vidare till Mexiko. Från Mexiko åker han i hemlighet över till Kuba, men återvänder snart till Mexiko igen där han träffade sin blivande fru Carmen de Zayas som var dotter till en rik Kuban. Innan de gifte sig reste José till Guatemala för att undervisa. Där hade han ett stormigt förhållande med den unga kvinnan Maria för att sedan återvända till Mexiko där den blivande hustrun tålmodigt väntade. Paret gifte sig år 1877 och året därefter föddes sonen José Fransisco. I och med freden i Zanjon kunde José Martí legalt återvända till Havanna för att träffa sin mor och systrar, fadern var redan död. Han funderade över att stanna på Kuba för gott. Men bara ett år därefter blev han arresterad och ännu en gång deporterad till Spanien. Den här gången dröjde det inte längre än ett par månader innan José lyckades lämna landet. Han for omkring ett tag, bland annat till Venezuela för att slutligen möta upp frun och sonen i New York. De skilde sig däremot året efter då frun inte längre stod ut med sin ständigt otrogne man. Då flyttade han ihop med kubanskan Carmen Miyares som han varit med på sidan om äktenskapet. Han var även far till hennes dotter Maria. I New York skriver han sina främsta diktsamlingar och fortsätter hela tiden sitt politiska engagemang. Som politiker hade han en otrolig förmåga att få med sig folket och om det var nödvändigt förespråkade han våld för att uppnå frihet. Han ansåg att varje medborgare skulle ha rätt till yttrandefrihet, pressfrihet och tankens frihet. Jose Marti verkade under många år för ett ”uppror” som till sist gick av stapeln på slagfältet vid Dos Ríos nära Palma Soriano den 19 maj 1895 där han även stupade. Även om José inte längre var vid livet, levde hans anda och tankar vidare. Han var startskottet för den kubanska revolutionen och formade Latinamerikas mest framstående frihetskämpar och poeter.

Efter att ha sett filmen "kanariefågels öga" som handlar om just om den unga José Martís liv samt läst mer om hans händelserika liv väcktes många tankar. Han föddes i en tid då utbildning inte var för alla. José hade förväntningar på sig att bidra till familjens försörjning och tvingades tidigt att kombinera studier med arbete. Eftersom vuxna i hans omgivning såg hans talang för studier lyckades de övertala fadern att José skulle få gå i skolan. José Martí måste ha haft en enorm drivkraft och vilja och detta i kombination med stöd från omgivningen gjorde att han kämpade hela sitt liv för det han trodde på. Jag tänker att med tanke på hans spanska föräldrar och deras bakgrund var detta ingen självklarhet, snarare tvärtom och trots att familjen var så viktig tvivlade han inte. Han hade själv upplevt orättvisor och sett vart landet Kuba var på väg och han ville se en förändring av detta vilket blev hans livsgärning. Jag tänker också att han säkert var en karismatisk person som andra lyssnade till både folket och han måste ha haft lätt att charmera kvinnor med tanke på hans fru och älskarinnor. Hans begåvning och övertygelse gjorde att han gick sin egen väg och offrade det som ansågs vara det viktigaste för att kämpa för landets självständighet. Jag förstår att många framförallt unga kubaner inspirerats av detta och gick i hans fotspår och han haft så stor betydelse för Kubas historia.


28 januari

Jobbade 9.45 -18.15 i gallerian. Sen blev de hem för att äta moules frites (y) resten av kvällen spenderades framför "hashtag" som är lite som portkod, skam osv. Men kanske inte riiktigt lika bra..


27 januari

Började med sjukgymnast 9.45, fick akupunktur & somnade nästan, hehe.. Sen drog jag till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! Sen blev de hem för att plugga & äta god mat (y) lite senare kom tachone hit :) vi kollade klart på bron med popcorn, choklad osv.


26 januari

Jobbade 9.45 - 17 i Liljeholmen. Sen drog jag till gymmet - körde 30min crosstrainer + armar/rygg! Sen blev de hem för att äta fried rice (y) resten av kvällen bestod av plugg.


Ett år sen..

..vi klev på bussarna i Rio för två månader i Sydamerika.. Men om en månad är det dags för nya äventyyr!
25 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen har jag faktiskt pluggat hela dagen. Tog en paus för att dra ut & springa - blev ner till båthamnen + en promenad tillbaka! Sen gjorde vi paella (y) nu ska jag läsa lite till.


24 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till gymmet - körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! Sen blev de jobb 13 - 17 i vällingby. Efter jobbet hämtade mami mig :) vi åt thaimat (y) sen var det dags för teater - såg "figaros bröllop" som inte var riktigt som vi tänkt oss.. helt okej, men har svårt för sån typ av teater..


23 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) vid ett hade jag tid hos sjukgymnasten. Sen drog jag till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! Sen tvättade jag mormors bil. När det var klart blev de hem för att äta tacos framför "varg veum". 


Bild från i lördags 


22 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag ut & sprang - blev ner till lövsta + en promenad tillbaka! Sen blev de hemmagjorda calamares (y) efter maten åkte vi till mos - där vi kollade runt lite innan bion, såg "Manchester by sea" som var riktigt bra! Kom hem lagom till "valkyrien".


21 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) vid tolv hade jag tid hos frisören, så nu är håret fräscht igen! Efter det drog jag, mami, mormor, therese, Elisabeth, dia & barnen till delibruket för brunch (y) 


Passade på att åka förbi barkarby påvägen hem för att kolla data till mig.. Sen blev de hem för att skruva ihop en hylla. Efter en stund kom även tachone & hjälpte till. Sen åt vi fruktsallad framför bron!


20 januari

Jobbade 10 - 16.30, eller vi packade ihop butiken pga ombyggnad, så vi slutade redan 13, yey! Drog till gymmet - körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! Sen blev de hem för att äta falafel (y) sen kom även tachone hit :) vi kollade bron med popcorn osv.


19 januari

Vakande rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till gymmet - körde 30min crosstrainer + armar/rygg! Sen blev de jobb 14.45 - 21.15 i kista. Efter jobbet blev de hem för att kolla serie med lite gott!


18 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! Sen blev de jobb 11.45 - 20.15 i gallerian. Blev även sushi till lunch (y) när jag kom hem blev de filmkväll med lite gott! 


17 januari

Jobbade 9 - 16 i gallerian. Sen drog jag till gymmet - körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! Sen blev de hem för att äta god mat (y) resten av kvällen spenderades framför "varg veum" med grönkålschips som tydligen var gott, haha..


16 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till gymmet - körde 30min crosstrainer + armar/rygg! Sen blev de jobb 14.45 - 21.15 i kista.


15 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! Sen blev de hem för att äta persiskt (y) vid fem var det dags för teater - kollade "leif", som var bra, men inte den bästa.. Sen blev de hem för fruktsallad framför "varg veum"!


14 januari

Jobbade 9.45 - 18.15 i vällingby. Hann även till gymmet på lunchen - körde 15min crosstrainer + övningar från sjukgymnasten! Efter jobbet blev de hem för att äta tacos (y) sen kom tachone hit :) vi kollade "bron" med lite gott!


13 januari

Jobbade 9.45 - 19.15 i jakan. Sen blev de hem för att äta god mat (y) resten av kvällen spenderades framför "varg veum" med popcorn!


12 januari

Jobbade 9.45 - 16 i jakan. Sen drog jag till gymmet - körde 30min crosstrainer + armar/rygg! Sen blev de hem för att äta palak paneer (y) sen kom tachone hit :) vi kollade "bron" med baklava (y)


11 januari

Jobbade 9.45 - 16 i jakan. Sen drog jag till gymmet - körde 30min cykel + ben/rumpa! Sen hämtade tachone mig :) vi drog till mig, åt lövbiff & klyftpotatis (y) sen kollade vi "bron" med lite gott!


10 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen drog jag till Jakan för att sola. Sen blev de jobb 13 - 19.15 i jakan. Efter jobbet blev de hem för att äta god mat (y) resten av kvällen spenderades framför en film med lite gott!


9 januari

Började 8.45 med sjukgymnast. Sen drog jag hem & chillade innan det var dags för jobb 14 - 20.15 i vällingby. Efter jobbet blev de hem för filmkväll! 


"Blommorna" jag köpte igår, som egentligen är palmer ✌


8 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) chillade hemma hela morgonen. Sen uträttade jag & mami lite ärenden - blev bl.a. plantagen för att köpa blommor till mina nya krukor. Passade även på att handla påvägen hem. 


När vi kom hem gjorde vi palak paneer (y) kvällen spenderades framför "dehlis vackraste händer" med fruktsallad!


7 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) sen blev de jobb 13.30 - 18.15 i sollentuna. Efter jobbet hämtade jag tachone :) vi drog till mig, gjorde lax med ajvar (y) sen kollade vi "bron" med popcorn!


6 januari

Jobbade 9.45 - 18.15 i sollentuna. sen blev de hem för att äta thaimat (y) resten av kvällen spenderades framför "skam" med lite gott!


5 januari

Jobbade 9.45 - 16 i jakan. sen blev de hem för att äta fisksoppa (y) sen kom tachone hit :) vi kollade "bron" med fruktsallad!


4 januari

Jobbade14.45 - 20.15 i sollentuna. sen blev de hem för filmkväll med lite gott!


3 januari

Jobbade 9.45 - 16 i sollentuna. sen blev de hem för att äta god mat (y) sen blev de filmkväll med lite gott! 


2 januari

Jobbade 9.45 - 16 i Liljeholmen.  Sen blev de hem för att äta god mat (y) resten av kvällen spenderades framför en film med lite gott!


1 januari

Vaknade rätt tidigt, drack kaffe & åt god frukost (y) annars chillade jag bara hemma hela dagen. Gick bara utanför dörren för att handla med mami. Åkte även förbi mormor påvägen för att hjälpa henne med lite saker. Sen blev det hem för att äta ostgratinerad hummer & pasta vongole (y) sen spenderades kvällen framför en film med fruktsallad!


Och förkylningen ger sig inte, den bara flyttar sig.. nu är det ögonens tur!


31 december

Jobbade 9.45 - 16.15 i gallerian. Sen blev de hem för att fixa mig lite snabbt. Vid sex var det dags för nyårsfirande hos familjekompisar - vi åt avokado med skagen, oxfilé med potatis i ugn & avslutade med fruktsallad (y) sen hade jag världens matkoma eftersom jag tror att man kan äta lika mycket när man varit sjuk en vecka som när man tränar nästan varje dag.. men trevligt hade vi iallafall!


30 december

Jobbade 9.45 - 17 i kista. Sen blev de hem för att äta indiskt (y) somnade en stund.. Sen kom tachone hit :) vi kollade film & så. Mys!


29 december

Hade tagit ledigt för att hjälpa mormor på hennes födelsedag, men blev istället sängliggandes hela dagen.. Gick dit en stund på kvällen, men somnade på soffan..


RSS 2.0