Kuba och USA
Att Kuba och USA haft en spänd relation under de senaste 50 åren har varit svårt för någon att missa. Men hur invecklat det egentligen är hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Det finns ingen annan relation mellan två länder i världen som kan jämföras med den mellan Kuba och USA. Efter att ha läst veckans (och föregående veckas) textmaterial har jag fått en större inblick i detta komplicerade förhållande.
Ända sedan revolutionen år 1959 har ländernas relation varit spänd. Efter det misslyckade invasionsförsöket av Grisbukten trädde handelsembargot mot i kraft år 1962. Detta har gjort det förbjudet för amerikaner att resa in i Kuba, göra affärer med landet samt både importera och exportera gods. Detta handelsembargo har gjort Kuba till ett i stort sett totalt isolerat land som fått klara sig själv eller förlitat sig på Sovjetunionen. Detta embargo har pågått under 50 år, men när Barack Obama blev president i USA 2009 väcktes nytt hopp om ländernas relation och om ett mer öppet Kuba. Man kunde läsa om ländernas närmande i ett flertal tidningar och USA:s president Barak Obama uttalade sig på ett sätt som om restrestriktioner och ekonomiska sanktioner mot Kuba skulle upphävas, detta p.g.a. att ländernas relation måste normaliseras då den inte längre fungerade att upprätthålla den dåliga relationen och att man inte kan förlita sig på en konflikt som varat i över 50 år. Detta bestämdes mellan Barack Obama och Raul Castro, Kubas nuvarande ledare. Att Kuba varit så stängt och att landet tvingats stå på egna ben har gjort folket otroligt starkt. Av texterna framgår det att det finns ungefär lika många politiska åsikter som det finns människor på Kuba, men en sak är det enade om – de vill inte styras av USA. De har bevisat att de kan klara sig själva. År 2014 kunde de två nationerna slutligen börja komma överens och påbörja processen om att närma sig varandra på samma plan.
I början av 2017 vaknade världen upp till en chockerande nyhet – USA hade fått en ny president, Donald Trump. Hans vallöften och populistiska sätt måste ha tilltalat tillräckligt många amerikaner och efter bara ett par veckor har han fattat beslut som inte enbart påverkat USA, utan hela världen. Redan under valkampanjen hävdade han att han skulle se till att en mur byggdes mellan USA och Mexiko, på mexikanarnas bekostnad. Donald Trump har satt upp en blockad på amerikanska flygplatser som hindrat resenärer och flyktingar från muslimska länder. Här har han dock fått backa något efter protester världen över. Han vill även att skatten på handelsvaror från Mexiko ska bli större. Länderna har idag både starka diplomatiska och ekonomiska band. Jag kan inte låta bli att undra vart detta ska sluta med Donald Trump som USA:s president. Länderna som äntligen kommit överens om en ljusare framtid. Jag är rädd att hans ansvarslösa uttalanden och agerande kommer att skada dessa överenskommelser och ländernas relation ytterligare och därmed leda till ett ännu mer isolerat Kuba. Donald Trump var snabb att uttala sig efter Fidel Castros död genom att bekräfta det hot han framfört redan under valkampanjen – att riva upp avtalet med Kuba. Och samma vad gällande Mexiko. Detta kan leda till att Mexiko och USA:s relation blir minst lika spänd som mellan Kuba och USA.